ÄR DET KÖRT??

Vad betyder det om Sverige minskar sina utsläpp av koldioxid, när Kina släpper ut så mycket mer? Vad betyder det att Göteborg skapar fler blomstrande ängar, när Amazonas brinner varje dag? Är det kört för miljön?

Det är lätt att misströsta när världen ser ut som den gör. På nära håll kriget i Ukraina, priser som stiger, misstron som verkar öka mot allt och alla. Går det att ha framtidshopp?

En liknelse

Tänk dig att du ska övertyga din vän (Kina) att sluta röka (släppa ut koldioxid). Kina röker ett paket cigaretter om dagen, och är helt övertygad om att hens livskvalitet är kopplad till rökandet, med det enkla sambandet fler cigaretter – högre livskvalitet.

Det är farligt både för din omgivning och för dig säger du (Sverige) till vännen. Din rök, Kina, är så stor att den tar kål på oss alla. Du måste sluta röka.

Men Kina har svårt att låta sig övertygas.

Du, Sverige, röker ju själv fyra paket cigaretter om dagen och har mycket bättre livskvalitet än jag, jag ser ju att fler cigaretter – högre livskvalitet hänger ihop, hur ska jag kunna tro på dig?

Det är först den dagen som Sverige och andra länder med hög livskvalitet kan visa att detta går att förena utan utsläpp av koldioxid, som fler kan tänka sig att sluta. Så länge som vi själva ”röker” fyra jordklot, som är det som krävs om alla skulle leva som vi i Sverige, är vi inte det minsta trovärdiga.

Kan vi sluta röka?

Vi kan

–          Minska vår energiförbrukning genom att cykla och gå mer, åka kollektivt när det fungerar och köra elbil när det behövs. Då behöver vi planera våra städer med ett energismart tänk, till exempel genom målbilden 15-minuter-staden, där det mesta du behöver i vardagen finns inom 15 minuters gång-eller cykelavstånd, bra och billig kollektivtrafik, bygga laddstolpar. Samma tänk behövs i byggnader och i industrin, med minimal energiåtgång till maximal nytta.

–          Minska vår resursförbrukning genom att ha ”reuse-remake-share” som ledstjärna i allt, återbruka och sy om kläder, renovera och uppgradera byggnader, använda bilpooler. Då behöver stat och kommun underlätta genom att skapa lokaler för återbruk, sluta riva fungerande byggnader, skapa lösningar för att kunna använda poolbil när alternativen inte finns. I industrin använda återvunnet material, och ha samma resurseffektiva tänk i allt.

–          Minska vår resursförbrukning genom att ha mer grönt på tallriken. Köttkonsumtionen är ett resursslukande sätt att få i sig protein och kalorier. Med mer vegetariskt och inslag av naturbeteskött minskar resursåtgången, samtidigt som naturbetesmarker ökar den biologiska mångfalden. Din egen hälsa är den lockande moroten.

–          Öka vår kultur-idrott-hälso-naturupplevelse-konsumtion, saker som ger massor av livskvalitet utan att vi släpper ut koldioxid. Det offentliga och det privata kan underlätta för denna konsumtion.

–          Öka möjligheten till nya jobb som maximerar livskvaliteten och minimerar energi- och resursåtgången. Som musiker, nytillverkare av prylar från återbruk och återvunnet material, solcellsreparatör, balkong-odlar-konsult.

–          Öka vår tid med nära och kära, något som ett mindre stressigt och bullrigt samhälle ger utrymme för.

Summa summarum

Högre livskvalitet kombinerat med mindre utsläpp. På sikt nollutsläpp, när de fossila energislagen helt bytts mot sol, vind, vatten med energilagring i vätgas och batterier.

Hoppet lever

Slutsatsen är JA, det går att ha framtidshopp. När Sverige, som ingår i en av världens största ekonomier, nämligen EU, visar att det går att nå hög livskvalitet utan att ”röka”, kommer fler att vilja ansluta sig. Vi slipper alla somna med dåligt samvete för att vi vältrar över en klimatkatastrof i knät på de allra yngsta. Det är människan som ligger bakom klimatupphettningen, och det är människan och ingen annan som kan minska utsläppen och lösa problemet.

3 reaktioner till “ÄR DET KÖRT??”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s