EU-valet 9 juni: Får inte bli ett val om gott och ont

Hatet som drivkraft leder lätt ner i en destruktiv spiral där samhället blir alltmer splittrat. Människorna kommer längre ifrån varandra när det framställs som en kamp mellan ”gott och ont”? När den politiska debatten kantrar och hatet mot den andra blir det viktigaste, har vi hamnat i en farlig utveckling. I Timothy Snyders lika läsvärda som kortfattade bok ”Om tyranni. 20 lärdomar från 20:e århundradet” nämns denna fara.

Den enda och eviga vägens politik

Politiska trender må komma och gå, men politisk utveckling som är historielös är farlig, menar Snyder. Ett exempel är när en politik presenterar sig som ”den enda vägens politik”, istället för ett val mellan olika vägar. Då sätter vi demokratin på åskådarbänken. Detta fenomen, såg vi under 1980-talet när privatisering och kontroll enligt NPM (new public management) framställdes som det enda receptet. Men ”den enda vägens politik” kan även gälla andra ideologier som anser sig vara perfekta och stå bortom kritik.

Snyder varnar inte bara för detta, utan också för politik som målar historien i rosenrött, hyllar dåtiden som ett önskvärt tillstånd att återgå till, istället för att fokusera på framtidens potential. Detta ser vi idag i många högernationalistiska strömningar, Snyder kallar fenomenet ”den eviga politiken”.

Bli en del av historien

Historielöshet respektive passivitet inför framtiden är två hot att förhålla sig till. Vilka är då botemedlen? Att se oss själva som en del av ett historiskt arv och samtidigt som aktiva medskapare av framtiden. Det spelar till exempel extremt stor roll om vi lyckas bevara och utveckla demokratin, istället för att hamna på det hotande och sluttande planet mot tyranni.

Därför är det viktigt att förstå hur dagens unga i Sverige kan känna tilltro till demokratin. De senaste signalerna från Ungdomsbarometern är inte upplyftande, fler unga tror inte längre att demokratin är det som kan leverera en bra framtid.

Politik – en kamp mellan olika lösningar

Politik och det politiska samhällsklimat behöver vara ett levande samtal. Det behöver inte vara fel att nivån ibland når brösttoner. Att uttrycka att man tycker att en viss politik är helt galen med förskräckliga konsekvenser kan vara helt ok. Den viktiga gränsdragningen blir att hålla sig till kampen mellan olika ideologier, mellan olika lösningar på reella problem. Inte en känslostyrd fight som urartar i hat mot människor som tänker annorlunda, och ett eskalerande ”vi-mot-dom-tänk”. Politik i ett demokratiskt format bör vara ett ansvarstagande för framtiden och samtidigt en acceptans för olika åsikter, kryddat med ett ödmjukt erkännande att vi inte har rådighet över precis allt.

Gynna det demokratiska samhället

Snyder har några exempel på vad som gynnar det demokratiska samhället. Det handlar bland annat om att ta avstånd från diktaturer, ”inte snacka ner” allt som staten gör, vara kritisk på ett faktabaserat sätt.  Gärna själv vara aktiv i en demokratisk organisation, som ett parti. Det är också viktigt att ha insikten om att ”det värsta kan hända även här”. Ingen demokrati är tyvärr immun mot totalitära krafter.

Let´s go together!

Detta blir mitt tredje och sista blogginlägg inspirerat av de lärdomar som Timothy Snyder presenterat i boken ”Om tyranni”. De andra två blogginläggen fokuserar på hoten mot demokratin som kommer från desinformation, sensationsfokus och förråat språkbruk.

Låt oss aldrig glömma vad historien lärt oss om risken att hamna i tyranni. Det är läge att vara klarsynt, kavla upp ärmarna och tillsammans jobba för en bättre värld! Jag avslutar detta inlägg med Snyders slutord: Let´s go together!

Faktaruta

Snyders 20 lärdomar i min översättning från engelska.

1. Lyd inte i förväg en tyrannisk ledning, då banar du väg för deras ökade makt
2. Skydda institutionerna och deras mandat
3. Se upp för en-parti-staten, som att valresultatet ifrågasätts
4. Ta ansvar i det offentliga rummet, protestera mot svastikor och avhumaniserade budskap riktade mot personer eller grupper
5. Hylla professionernas etik, som att ha rättegång före dom, operera inte utan en tydlig sjukdom, vägra administrera mord, vägra ”följa destruktiva order”
6. Se upp för para-militärer, skapar rädsla, en mobb som banar väg för en auktoritär ledare
7. Om du bär vapen i statens tjänst, var extra noga med att inte hamna på fel sida i historien
8. Våga sticka ut, det kan innefatta civil olydnad som Rosa Parks
9. Var vaksam på ditt språkbruk, försök hålla avstånd till nätet, läs istället böcker.
10. Hylla sanningen, att undvika fakta är att överge friheten. När inget är sant är allt ett spektakel där den med mest makt/pengar är den dominerande och som lyser upp vägen framåt i sin önskade riktning. Kan ske i små farliga steg på ett sluttande plan. Propaganda och trumvirvlar som väcker känslor förblindar sanningen. Post-sanning är förstadiet till fascism.
11. Ta reda på saker själv, undersök, och uppmuntra andra som gör det. Ta ansvar för att underbygga din egen kommunikation. Skada inte de osynliga på nätet, på samma sätt som du tar hänsyn och inte skadar någon i trafiken, trots att du inte ser eller känner dem.
12. Småprata med ögonkontakt, det skapar ett tillitsfullt klimat istället för ett samhälle präglat av rädsla. I en kris är det viktigt att ha vänner.
13. Gå utanför din egen bubbla och skapa nya vänner, såsom ”Solidaritet” lyckades skapa motstånd mot kommunismen bland väldigt många olika människor.
14. Var rädd om ditt privatliv, låt inte dina motståndare ha hållhakar på dig.
15. Delta i samhällets goda krafter, ett politiskt parti eller en organisation du gillar. Tyranner ogillar fria NGOs.
16. Håll kontakt med vänner utomlands, se till att alltid du och familjen har giltiga pass.
17. Var vaksam när du hör ”farliga” ord som extremism, terrorism, nödsituation, undantag. Kan vara ett sätt att legitimera sin jakt på meningsmotståndare.
18. Behåll lugnet när det otänkbara händer. Det äldsta Hitler-knepet är att utnyttja en kaotisk situation för att minska yttrandefriheten, upplösa oppositionen, upphöra med rättvisa rättegångar. Gå inte på det! Rädslan får finnas, men låt den inte legitimera nedmontering av institutionerna.
19. Var ”patriot” på ett hållbart, långsiktigt sätt. Som att hylla att betala skatt, ta avstånd från diktaturer, inte ”snacka mer” det som sker i statens tjänst, hylla demokratin, även när det går en emot. Se verkligheten, var realist ”det kan hända här” och ansträng dig för att få en ”objektivt mätbar” bättre värld.
20. Var så modig du kan. Om ingen är beredd att dö för friheten, kommer vi alla dö i tyranni.

Lämna en kommentar